Skip to content

Raspberry Pi OS installeren

Posted on:15 april 2023 at 15:12

We gaan er vanuit dat je bekend met een Raspberry Pi, wat het kan en dat je alleen de vraag nog hebt hoe krijg ik Raspberry Pi OS op een microSD kaart. Alles wat hier staat gaat over een Raspberry Pi 2. Op moment van schrijven een relatief oude Raspbery Pi (RPi), maar helaas ik heb (nog) niks nieuwer. Thank you “global shortages”. Maar dit allemaal zal ook werken voor een andere versie RPi.

Table of contents

Open Table of contents

Wat heb je nodig?

Download imager

Om Raspberry Pi OS op de microSD te krijgen heeft Raspberry Pi zijn eigen Imager gemaakt. Hiermee kun je snel en gemakkelijk Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian) op de microSD kaart installeren om direct te gebruiken in de RPi. Download de Imager van de officiële website. Om hem vervolgens te installeren.

Imager instellen

De microSD zit ondertussen in de SD kaart lezer, zo niet dan is dat de eerste stap. Vervolgens open je de Imager en stellen het OS in wat we gaan installeren op de microSD kaart. Wij kiezen voor Raspberry Pi OS Lite (32-bit). Dit omdat hij werkt met alle RPi modellen en we geen dekstop omgeving nodig hebben. We gaan hem gebruiken zonder monitor. Op de website van Raspberry Pi kun zien wel OS-en compatible zijn met de verschillende modellen RPi.

Als het OS is gekozen kiezen we de microSD kaart waar we het OS op gaan installeren. In mijn geval is dat de D schijf. De SDHC Card - 31.0 GB, bij jou kan er iets anders staan.

RPi Imager settings

Voordat we nu het OS op de mircoSD gaan schrijven passen we nog een aantal extra instellingen aan. Klik hiervoor het op het tandwiel rechtsonder.

Vink ’SSH inschakelen’ aan zodat we straks door middel van SSH kunnen verbinden naar de RPi. Zet het vinkje aan bij ’Gebruikersnaam en wachtwoord instellen’ en vul een gebruikersnaam en wachtwoord in. Maak dit een niet makkelijk te raden wachtwoord maar vergeet de combinatie gebruikersnaam en wachtwoord niet. Dit hebben we nodig om in te loggen op de RPi. Stel ’Regio instellingen’ in op de locatie waar je je bevindt. En druk op ’OPSLAAN‘.

RPi Imager settings filled

Nadat de instellingen zijn opgeslagen druk je op SCHRIJF. Er zal gevraagd worden of je zeker bent dat alle gegevens van de microSD kaart verwijderd mogen worden. Als dat het geval is druk op JA. Zo niet druk op nee, haal de gegevens die je wilt bewaren van de microSD kaart en begin opnieuw. Als je op ja hebt gedrukt zal het schrijfproces gaan beginnen. Tijd voor koffie!

Als het schrijven naar de microSD kaart eenmaal klaar is druk je op VERDER GAAN en kun je de microSD kaart uit de SD kaart lezer halen.

RPi starten

Plaats de zojuist gemaakte mircroSD kaart in de Raspberry Pi, sluit de UTP kabel aan op de router/switch en RPi en als laatste zorg dat de RPi stroom krijgt om op te starten. Geef dit een paar minuten om te zorgen dat de RPi volledig is opgestart. Dan gaan we op zoek naar de RPi in het netwerk.

Static IP voor de RPi

Raspberry Pi OS is nu succesvol geïnstalleerd op de microSD en de RPi draait, nu kunnen we gaan verbinden met de RPi via SSH. Maar daarvoor hebben we wel het IP adres van de RPi nodig. En die kan nog wel eens veranderen als de RPi herstart. Daarvoor gaan we een static IP adres geven aan de RPi. Makkelijste manier om dit te doen is het MAC address van RPi toe te voegen aan de DHCP reservation list in de router.

Router devicelist RPi

We gaan eerst op zoek naar het MAC address van de RPi. Te vinden in de device list op de router en dan te zoeken naar raspberrypi. Daar zul je het MAC address, ook het huidige IP adres vinden. Kopieer het MAC address en plak deze in de DHCP reservation list van de router en geef het een IP adres die jij wilt. Onthoud hem wel, want die hebben we nodig. Om in te loggen.

Om te zorgen dat de RPi het gegeven IP adres krijgt halen we de stekker uit de RPi, wachten even en stoppen de stekker er weer in. Of doe het op de nette manier en SSH naar de RPi via Powershell (Windows) via het IP adres wat hij nog heeft (gevonden in de Device list).

ssh <username>@<ip address>

Vul het wachtwoord in en druk op enter. Om de RPi te herstarten geef het volgende reboot commando in de terminal:

sudo reboot

De RPi zal herstarten en hij zal het IP adres krijgen wat je hem hebt gegeven in de DHCP reservation list. En hij zal nu altijd te benaderen zijn via SSH op hetzelfde IP adres.